sobota, 3 lutego 2018

Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą (bez glutenu, cukru, jajek i mleka)





 Przepis autorski (mój).
Jeśli szukacie pomysłu na smaczne placuszki, które nie zawierają cukru, jajek, ani mleka i sprawdzą się w przypadku osób będących na diecie bezglutenowej - to świetnie trafiliście!
Te naprawdę smakują rewelacyjnie, idealnie się smażą, są mięciutkie i cudownie pachną! 
Dodatkowo placki wzbogaciłam o mąkę lnianą, która jest delikatnie wyczuwalna w smaku i sprawia, że są one bardziej zdrowsze.
Wszakże mąka lniana posiada dużo białka oraz błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. 
Ponadto zawartość wapnia, fosforu, żelaza, cynku i magnezu korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. 
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
Polecam.

(około 9 sztuk)
1,5 banana (*)
6 łyżek mleka kokosowego
3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)
3 łyżki mąki lnianej (płaskie)
2 łyżki mąki kukurydzianej (płaskie)
Dodatkowo:
olej kokosowy do smażenia

Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować na jednolitą masę.
Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
(Na zimno również świetnie smakują.)

(*) Najlepiej, aby banany były bardziej dojrzałe, dzięki czemu nadadzą placuszkom słodkiego smaku i tym samym dosładzanie ciasta będzie zbędne.
U mnie placuszki zawsze wychodzą dość słodkie.