czwartek, 8 lutego 2018

Makaron z wędzonym kurczakiem, brokułem i papryczką peperoni w sosie z serków topionych






Makaron w takiej wersji jest naprawdę pyszną propozycją na obiad, który można przygotować w zaledwie kilkanaście minut.
Ja podałam go na ostro, ale jeśli nie przepadacie za takimi smakami - możecie zrezygnować z papryczki peperoni lub dodać jej minimalną ilość.
 Zapewniam, że całość otulona serowym sosem smakuje wyśmienicie.
Polecam!

(2 porcje)
 około 100g makaronu (u mnie świderki)
1 wędzone udko z kurczaka
1/2 brokuła
200g serka topionego (u mnie paprykowy MSM Mońki)
100 ml mleka
1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna)
kilka kawałków suszonej papryczki peperoni (ilość według gustu)
sól, pieprz

Makaron oraz brokuła ugotować osobno w osolonej wodzie.
Mięso z udka kurczaka odebrać od kości, rozdrobnić na mniejsze kawałki i przełożyć na patelnię.
Serek rozmieszać z mlekiem, a następnie przelać do kurczaka.
Dodać brokuła, kilka kawałków papryczki peperoni oraz solidną szczyptę gałki muszkatołowej.
Całość podgrzać, wymieszać z ciepłym makaronem i doprawić do smaku.
Danie najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu.