piątek, 2 lutego 2018

Ekspresowa sałatka z wędzonym kurczakiem i kaszą jęczmienną półekspandowaną




Sałatka jest syta, pożywna, a dodatkową jej zaletą jest szybkość w przygotowaniu.
 Naprawdę smakuje rewelacyjnie!
Do jej przygotowania użyłam kaszy półekspandowanej, która była gotowa zanim przyszykowałam pozostałe składniki.
Wystarczy zalać ją wrzątkiem i odczekać 10 minut.
Przyznajcie, że takie rozwiązanie to wygoda i zaoszczędzenie czasu!
W ostateczności możecie też użyć tradycyjnej kaszy jęczmiennej, najlepiej wybierzcie jakąś gruboziarnistą.
To kto się skusi na taką sałatkę?
Polecam!

1 udko wędzone
1 puszka groszku
1/2 kapusty pekińskiej (średniej)
Dodatkowo:
majonez (*)
sól, pieprz

Kaszę przesypać do miseczki i zalać osolonym wrzątkiem - na około 2 cm ponad jej poziom.
Całość przykryć i odstawić na 10 minut (co jakiś czas kaszę przemieszać), a następnie ziarna odcedzić.
W międzyczasie należy posiekać kapustę pekińską (aby było szybciej użyłam szatkownicy), groszek odcedzić z zalewy, a kurczaka oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę doprawić do smaku.

(*) Jeśli chcecie lżejszą sałatkę to majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym, ewentualnie wymieszać go z jogurtem lub śmietaną.