wtorek, 9 stycznia 2018

Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone (Trójczekoladowy sernik na zimno)







Ciasto jest przepyszne i u mnie zawsze znika ekspresowo.
Przeważnie robię je na bazie serka mascarpone, dzięki czemu przypomina delikatny i kremowy deser.
Pyyychaaa!
Możecie też użyć twarogu i również będzie przepyszne.
Ach ta czekooolada... a raczej trzy!
Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że taki serniczek nie raz pojawi się w Waszym domu!

(Keksówka o wymiarach około 11 x 28 cm)
500g serka mascarpone (można też użyć twarogu)
300g śmietany 30-36%
3 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
100g czekolady białej
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
około 10 herbatników

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i lekko ostudzić.
Ser mascarpone utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie połączyć z żelatyną.
 (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
Masę podzielić na 3 części.
Czekolady osobno roztopić w kąpieli wodnej, a kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na 3 porcje.
Każdą część masy serkowej wymieszać z jedną czekoladą, a na końcu delikatnie połączyć z kremówką. 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i do jej środka kolejno wlewać masę z gorzką czekoladą, z mleczną i na koniec z białą.
Na górze ułożyć herbatniki.
Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.
Po tym czasie serniczek wyjąć z formy, odwracając go do góry dnem i ściągnąć z niego papier.
Całość udekorować według uznania.