niedziela, 14 stycznia 2018

Schab/schabowe pieczone po rusku






 Przyznam się szczerze, że nie wiem skąd pochodzi nazwa schabu po rusku...
Jednak jedno jest pewne - jest to przepyszna i ekspresowa propozycja na znakomity obiad!
Mięso naprawdę zachwyca smakiem i jest świetną alternatywą dla zwykłego kotleta w panierce.
Koniecznie spróbujcie, a jeszcze nie raz wrócicie do tego banalnie prostego przepisu!

4-5 kawałków schabu
przyprawa do mięsa
czosnek granulowany
papryka słodka
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 cebula
2-3 łyżki majonezu
4-5 plastrów żółtego sera (tyle ile jest kawałków mięsa)
Ponadto:
olej do wysmarowania formy

Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i lekko rozbić za pomocą tłuczka do mięsa.
Mięso oprószyć przyprawami i przełożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego niewielką ilością oleju.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie obraną cebulę należy pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem.
Mieszankę umieścić na kawałkach schabu (ale nie na całych) i przykryć serem.
Tak przygotowane mięso wstawić do zimnego piekarnika i piec bez przykrycia przez około 40-45 minut w 190 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Do przyrządzenia schabu użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.