niedziela, 21 stycznia 2018

Pianka kefirowa na zimno z bitą śmietaną i bezikami






 Przepis autorski (mój).
Lubicie lekkie i rozpływające się w ustach ciasta?
Jeśli tak, to świetnie trafiliście!
Moja kefirowa pianka ostatnio robi furorę wśród rodziny i znajomych...
Ciasto jest naprawdę rewelacyjne w smaku, a dodatkowo niezwykle proste w przygotowaniu.
 Niezbyt słodka pianka idealnie komponuje się z dodatkiem bitej śmietany oraz chrupiącymi bezikami.
Aj... koniecznie spróbujcie!

(Tortownica o średnicy 26 cm)
Masa kefirowa:
 800 ml kefiru
150 ml wody
2 galaretki (u mnie truskawkowe)
Bita śmietana:
250 ml śmietanki 36%
2-3 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
 biszkopty/herbatniki/kruche ciastka na 2 warstwy + kilka do dekoracji

 Galaretki rozpuścić w 150 ml gorącej wody i pozostawić do ostudzenia.
Kefir należy zmiksować, a następnie połączyć z galaretką.
Masę schłodzić w lodówce, alby delikatnie stężała.
Po tym czasie formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć biszkoptami/herbatnikami/kruchymi ciastkami.
Na ciastkach umieścić masę kefirową oraz ponownie warstwę dowolnych ciasteczek.
Całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie.
W międzyczasie przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno i równomiernie umieścić na chłodzącym się cieście.
Na wierzchu ułożyć kilka ciastek oraz delikatnie pokruszone beziki.