czwartek, 4 stycznia 2018

Kurczak bursztynowy z warzywami i czosnkiem kolorowym + niespodzianka





 Przepis autorski (mój).
Uwielbiam pieczonego kurczaka i mogłabym jeść go nawet... codziennie!
Chyba nigdy mi się nie znudzi, ponieważ za każdym razem może smakować inaczej, a możliwości jest naprawdę mnóstwo.
 Od momentu urodzenia się Natalii często moje obiady są ekspresowe, choć jak mam czas "bawię się" ile mogę.
Zresztą widzicie to po blogu.
Moje "szybko" jest równoznaczne z "pysznie" i prezentowany kurczak to tego doskonały przykład.
Jest pyszny, taki soczysty i idealnie doprawiony (*)!
Posiada apetyczny bursztynowy kolor oraz delikatnie czosnkowy smak.
Dodatkowo tak kusząco pachnie, że aż chce się sięgnąć po dokładkę.
Koniecznie spróbujcie!

3-4 ćwiartki z kurczaka
Przyprawy:
2 łyżeczki przyprawy "Kurczak Bursztynowy" (płaskie)
2 łyżeczki przyprawy "Czosnek kolorowy" (płaskie)
1 łyżeczka soli (płaska; lub według smaku)
Dodatkowo:
1 marchewka
1 pietruszka

 Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką natrzeć umytego oraz osuszonego kurczaka.
Marchewkę z pietruszką obrać i pokroić w grubsze plasterki.
Mięso oraz warzywa umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
(Jak mamy więcej czasu, to na 2-3 godziny.)
Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 70-90 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od wielkości ćwiartek.)
Pod koniec pieczenia worek należy rozciąć, aby mięso było zarumienione.

(*) Do mojego kurczaka użyłam przypraw ze sklepu Smaki Natury i śmiało mogę je Wam polecić.
Są wydajne i nie zawierają glutaminianu sodu.
Chcecie spróbować?
Świetnie, bo mam małą niespodziankę, a mianowicie rabat w wysokości aż 10%.
Pamiętajcie o wpisaniu kodu: Di gotuje!
Naprawdę warto!