czwartek, 18 stycznia 2018

Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami (bez mąki)










 Zdrowe, rozpływające się w ustach brownie i... dodatkowo bez glutenu?
Tak, to naprawdę możliwe!
Jego głównym składnikiem jest królowa kasz, czyli kasza jaglana, której absolutnie nie czuć, więc ciasto doskonale sprawdzi się w przypadku miłośników niezdrowych słodkości oraz osób, które liczą kalorie.
Czekoladowy smak ciasta przełamałam solonymi pistacjami, co okazało się wspaniałym pomysłem.
U mnie takie ciacho znika w ciągu kilka chwil, więc koniecznie sami spróbujcie i dajcie znać ile u Was przestało.
Polecam, bo wystarczy kilka chwil, aby cieszyć się obłędnym smakiem jednego z najlepszych brownie.

(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm; 9 porcji)
1/2 szklanki kaszy jaglanej (około 100g; 1 szklanka = 250 ml)
1,5 szklanki wody do ugotowania kaszy
1 szczypta soli (solidna)
3 jajka
50 ml oleju
 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanki cukru (u mnie ksylitol)
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
100g pistacji solonych (waga bez łupinek)

Kaszę jaglaną należy ugotować (*) i pozostawić do ostudzenia, a następnie dodać jajka, olej, jogurt, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia.
Całość wymieszać blenderem lub w malakserze (**) do momentu otrzymania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu ułożyć pistacje.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Kroić dopiero po ostudzeniu.

(*) Do garnuszka z 1,5 szklanki osolonego wrzątku wsypać kaszę uprzednio kilkakrotnie przepłukaną pod bieżącą wodą.
Kaszę gotować na malutkim ogniu przez mniej więcej 15 minut, a następnie pozostawić do ostudzenia.
(Woda powinna całkowicie wsiąknąć w kaszę.)
(**) Uwaga: misa malaksera powinna mieć minimum 1 litr pojemności.

Kasza jaglana, ksylitol, sól i pistacje pochodzą ze sklepu Radix-Bis.