poniedziałek, 4 grudnia 2017

Surówka z selera z rodzynkami i brzoskwinią



Surówka jest przepyszna i idealnie łączy w sobie wszystkie składniki.
Przyznam, że uwielbiam ją podjadać w wersji solo, ale rewelacyjnie też komponuje się daniami mięsnymi.
Surowy seler jest bardzo zdrowy, więc naprawdę warto spożywać go w takiej postaci.
Jest doskonałą skarbnicą wapnia, sodu, fosforu, żelaza i magnezu, a oprócz tego zawiera witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, czyli witaminę B9) oraz witaminy PP, C, A i E. 
Wiecie, że zawiera dwa więcej witaminy C niż cytrusy?
Zresztą koniecznie wypróbujcie ten przepis!

1 seler (średni)
3-4 połówki brzoskwini z puszki
1 garść rodzynek (solidna)
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
sok z cytryny
cukier, sól do smaku

Rodzynki należy zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut, aż zmiękną, a brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w niewielką kostkę.
Selera obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie skropić sokiem z cytryny i lekko posolić.
Majonez wymieszać z jogurtem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Sałatkę doprawić do smaku i schłodzić w lodówce, aby smaki "się przegryzły".