czwartek, 14 grudnia 2017

Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką



Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna i bardzo zdrowa.
Zawiera mnóstwo witaminy C oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E, K i rutynę.
Dlatego surówki z niej polecam nie tylko w okresie jesienno-zimowym, chociaż wtedy u mnie obowiązkowo goszczą do obiadu...
Nawet często sama ją kiszę - klik, choć te siekanie mnie przeraża.
(W tym roku pomógł mi sprzęt Bornera.)
Jeśli znudzi Wam się najzwyklejsza z odrobiną marchewki i oleju to polecam wersję urozmaiconą - z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką.
Jest naprawdę pyszna!
Polecam.

500g kiszonej kapusty
5 kawałków papryki marynowanej
3 ogórki konserwowe
3-4 łyżki oleju
1 szczypta cukru
pieprz, sól (opcjonalnie)

Kapustę kiszoną należy przepłukać pod bieżącą wodą, aby nie była zbyt kwaśna. 
Następnie należy ją odcisnąć i posiekać na mniejsze kawałki. 
Paprykę odcedzić i pokroić w paseczki, a ogórka w półplasterki.
Wszystkie składniki wymieszać z olejem i doprawić odrobiną cukru oraz pieprzem.
(Można też dodać soli, ale kapusta i tak jest wystarczająco słona). 
Ja dodatkowo surówkę posypałam kiełkami.