sobota, 30 grudnia 2017

Sałata z buraków i fety



Sałatka jest przepyszna i jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu.
 Posiada apetyczny różowy kolor oraz delikatny sosik od fety.
Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi jak i również szybko znika w wersji solo.
Możecie ją posypać orzechami włoskimi.
Pycha!

4 ugotowane/upieczone buraki (średnie) (*)
1 opakowanie sera feta (270g)
3-4 łyżki oliwy
5-6 łyżek octu/soku z cytryny
pieprz

 Buraki należy pokroić w kostkę lub tak jak ja - w plasterki, a następnie na kilka części.
(Lubię używać mojej szatkownicy.)
Fetę pokroić w kostkę i dodać do buraków.
Całość wymieszać z oliwą oraz octem i doprawić do smaku.
Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.

(*) Możecie użyć buraków marynowanych i wtedy zrezygnować z octu/soku z cytryny.
Sałatka powinna być dość kwaśna.
Ja uwielbiam buraki pieczone - klik, ponieważ takie lubię najbardziej.