środa, 6 grudnia 2017

Pudding z perełek tapioki z konfiturą truskawkową






Tapioka to skrobia z korzenia manioku i świetnie sprawdza się w daniach bezglutenowych.
Zalecana jest również alergikom.
Składa się z niewielkich ilości białka i lekkostrawnych węglowodanów, więc śmiało mogę napisać, że jest produktem fit.
Perełki z tapioki są podstawą wielu deserów azjatyckich.
Mają neutralny smak, który najlepiej "podkręcić" za pomocą cukru, miodu lub innych dodatków.
Ja przedstawiam Wam jedną z najprostszych wersji perełkowatego puddingu, który smakuje rewelacyjnie.
Polecam!

(3-4 porcje)
1/3 szklanki drobnych perełek z tapioki (1 szklanka = 250 ml)
3 szklanki mleka
2-3 łyżki cukru (lub według smaku)
1 szczypta soli
Dodatkowo:
konfitura truskawkowa (u mnie Łowicz)

Perełki z tapioki należy wsypać do garnuszka, zalać mlekiem i odstawić na godzinę.
Następnie dodać cukier oraz sól i zagotować.
Całość gotować na małym ogniu przez około 15 minut - do momentu aż tapioka będzie miękka i przezroczysta.
Gotowy pudding przelać do szklanek lub pucharków i ostudzić.
Podawać po schłodzeniu z konfiturą truskawkową.



  #lowicz #dzem #konfitura #truskawki