czwartek, 7 grudnia 2017

Kurczak pieczony w rękawie z figami




Przepis autorski (mój).
Kurczak jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam Was, że smakuje po prostu... obłędnie!
Kusi niezwykle soczystym i miękkim mięsem, rumianą skórką oraz delikatnie słodkim posmakiem fig, które bardzo lubię.
Koniecznie sami spróbujcie!

3 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części z kurczaka)
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki curry
pieprz (według smaku)
Dodatkowo:
5 suszonych fig (użyłam ze Zdrowy Market 24)

 Składniki marynaty wymieszać.
Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą.
Tak przygotowanego najlepiej wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale w ostateczności, gdy zależy nam na czasie - ten etap można pominąć.
Następnie mięso z figami umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec do miękkości w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia rękaw należy rozciąć, aby skórka nabrała rumianego koloru.