piątek, 15 grudnia 2017

Kulki z twarogu i mąki z orzechów nerkowca (FIT)





 Te kuleczki nie tylko wyglądają uroczo, ale są także przepysznym i zdrowym deserem.
Dodatkowo ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut!
Do ich przyrządzenia użyłam mąki z orzechów nerkowca, która tak samo jak orzechy jest niezwykle bogata w wiele witamin i minerałów.
Nie wymaga też obróbki termicznej, więc uwielbiam dodawać ją do takich szybkich przysmaków...
Wracając jeszcze do kulek...
Posiadają mały minus, a mianowicie ich smak... mocno uzależnia.
Zawsze jestem zmuszona do podwojenia ilości składników, ponieważ sporo masy znika już podczas  formowania kuleczek.
Pychota!
Koniecznie spróbujcie!

(około 15-16 sztuk) 
200g twarogu mielonego
50-60g cukru pudru (zmieliłam ksylitol)
1-2 łyżki soku z cytryny
1 szczypta soli (solidna)
Ponadto:
wiórki kokosowe do obtaczania (**)

Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Z powstałej masy uformować (***) niewielkie kuleczki, które następnie należy obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Kulki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
(Kulki powinny być przechowywane w lodówce. Można też je lekko zamrozić.)

(*) Orzechy można samodzielnie zmielić na bardzo drobno.
(**) Zamiast wiórek można użyć dowolnych orzechów.
Fajnie komponują się solone pistacje.
(***) Masę przed formowaniem kulek można uprzednio schłodzić, ale nie jest to obowiązkowe.