środa, 13 grudnia 2017

Kawa z mleczkiem kokosowym


Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia od... kubka kawy, lekko posłodzonej i obowiązkowo z dużą ilością mleka.
Tak, wiem że to niezdrowe, ale... cóż...
Uwielbiam również kokosowe akcenty, więc postanowiłam połączyć kawę z mlekiem kokosowym.
Jeśli także lubicie oba te składniki to koniecznie skorzystajcie z przepisu!
Pychota!

(1 porcja) 
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub według własnego smaku)
100 ml wody
150 ml mleka kokosowego (u mnie z Radix-Bis)
2 łyżeczki cukru (lub według smaku; u mnie ksylitol z Radix-Bis)
Opcjonalnie:
wiórki i/lub płatki kokosowe do dekoracji

Mleko kokosowe należy delikatnie podgrzać.
(Uważać, aby mleka nie zagotować, ponieważ straci ono swój niepowtarzalny aromat i może się zważyć.)
Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać z cukrem i następnie połączyć z ciepłym mlekiem kokosowym.
Opcjonalnie udekorować wiórkami i/lub płatkami kokosowymi.