sobota, 23 grudnia 2017

Ciastka z masła orzechowego (3-składnikowe)




Uwielbiam te ciasteczka i przyznam, że ostatnio dość często je robię nawet potrajając podane proporcje składników.
Są chrupiące z lekko miękkim wnętrzem, takie mocnooo orzechowe i bardzo łatwe w przygotowaniu.
A jak kusząco pachną!
Masło orzechowe najczęściej robię samodzielnie, więc ich koszt jest niewielki.
Jednak ostatnio zaopatrzyłam się w wielki słoik pysznego crunchy i śmiało mogę je polecić do wykorzystania nie tylko w ciasteczkach.
Pycha! 

(około 12 ciastek)
200g masła orzechowego (użyłam crunchy - Woj-Len)
130g cukru (1/2 szklanki o pojemności 250 ml)
1 jajko 

Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
  Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, które należy ułożyć (z odstępami) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
  Kuleczki lekko docisnąć dłonią lub za pomocą widelca i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 12 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić na kratce.
  (Ciastka początkowo będą delikatne, ale szybko stwardnieją.)