niedziela, 3 grudnia 2017

Biszkopt przekładany masą makową (ekspresowy i wilgotny makowiec)





Ciasto jest przepyszne, naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i niczym nie ustępuje tradycyjnemu makowcowi.
Zresztą taka wersja najbardziej mi odpowiada, ponieważ lubię dużo kremowego i mokrego maku.
Dodatkowo biszkopt dzięki masie makowej jest niezwykle wilgotny...
Zresztą co ja będę się rozpisywać...?!
Koniecznie spróbujcie!
 
(Forma o średnicy 24-26 cm)
Biszkopt: (tu macie różne wymiary - klik)
5 jajek
3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa makowa:
250g margaryny
1 puszka masy makowej (u mnie Helio 850g)
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
bakalie (dodałam suszone owoce Helio)
aromat migdałowy/rumowy (opcjonalnie)

Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu przekroić na dwie części.
Przygotować masę.
  Masę makową zmiksować z jajkami, mąką ziemniaczaną, bakaliami oraz opcjonalnie dodać aromat.
W większym garnku rozpuścić i zagotować margarynę, a następnie nie zdejmując z ognia - stopniowo dodawać masę makową.
Całość mieszając gotować do zgęstnienia.
(Potrwa to kilka minut.)
Gorącą masą przełożyć przekrojony biszkopt.
Po ostudzeniu ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową.



zBLOGowani.pl