sobota, 4 listopada 2017

Wafle z herbatnikami i masą krówkową




W moim domu wafle domowe znikają baaardzo szybko.
Po prostu je uwielbiamy i dlatego lubię je urozmaicać na różne sposoby.
Zapewniam, że z czasem zaprezentuję Wam mnóstwo pomysłów na takie łakocie, a tym razem przedstawiam wafelki ze zwykłym kremem z masy krówkowej (kajmaku) wzbogacone o herbatniki.
Pychotaaa!
Koniecznie spróbujcie!
Tu znajdziecie inne moje wafelkowe propozycje - klik.

1 paczka wafli tortowych (*)
Masa:
1 puszka masy krówkowej (400g)
100g masła/margaryny
 Dodatkowo:
około 250g herbatników (polecam Cukry Nyskie)

 Przygotować masę.
Masę krówkową z masłem/margaryną należy bardzo dokładnie zmiksować na gładki i jednolity krem.
 Wafle posmarować masą, ułożyć na niej warstwę herbatników, posmarować masą, położyć wafel, masa, wafel i tak do wyczerpania się składników.
Na końcu powinien znajdować się suchy wafel.
 Całość obwinąć folią aluminiową lub spożywczą i włożyć do lodówki - obciążając jakimś ciężkim przedmiotem.
Po schłodzeniu pokroić według uznania.
 
(*) Z tego co zauważyłam to w opakowaniach wafli znajduje się ich różna ilość - 4 lub 5.
Do tego przepisu polecam użycia 4 sztuk.