sobota, 25 listopada 2017

Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym



Uwielbiam surówki z białej kapusty i robię je baaardzo często oraz na mnóstwo sposobów.
Każda ich ilość w obojętnie jakiej wersji - znika bardzo szybko.
Jedyną czynnością, za którą nie przepadam do krojenie/szatkowanie kapusty...
Jednakże ostatnio do tych celów używam szatkownicy Borner i przyznam, że jest rewelacyjną i ooostrą pomocą.
Wracając do surówki...
Smakuje naprawdę rewelacyjnie, a sama kapusta jest miękka i jednocześnie delikatnie chrupiąca.
Koniecznie spróbujcie!

1/2 główki białej kapusty
1-2 marchewki 
1 cebula 
sól
Sos:
  200 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
cukier puder (do smaku)
sól, pieprz 

 Przygotować sos.
Jogurt połączyć z majonezem, a następnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny.
Całość doprawić za pomocą cukru, soli oraz pieprzu i wstawić do lodówki.
Przygotować kapustę.
Kapustę poszatkować i partiami przełożyć do dużej  miski.
 Każdą warstwę lekko posolić, a następnie ugnieść.
Całość odstawić na około 20 minut, aby kapusta zmiękła.
W międzyczasie marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekać.
(Użyłam szatkownicy.)
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem.
Surówkę przed podaniem schłodzić w lodówce, aby składniki "się przegryzły".