poniedziałek, 6 listopada 2017

Sałatka z pieczonego buraka z kiełkami i prażonymi orzechami laskowymi




Wstyd się przyznać, ale preferuję sałatki na bazie majonezu...
Cóż, ale każdą inną, która jest pyszna - nie pogardzę!
Ostatnio piekłam buraki (takie lubię najbardziej, a poza tym wtedy jest mniej sprzątania) i kilka mi zostało.
Tak właśnie powstała ta przesmaczna sałatka, która zniknęła szybciej niż została przygotowana.
Dodatkowo jest jest lekka i bardzo zdrowa, gdyż nie tylko kiełkom zawiera mnóstwo witamin oraz składników mineralnych.
Koniecznie spróbujcie!

2 garście ulubionej sałaty lub mixu sałat
1 pieczony burak (duży; przepis tu - klik)
1 garstka kiełków buraka
1 garstka prażonych orzechów laskowych (polecam Helio)
Dressing:
2 łyżki oleju/oliwy (u mnie olej słonecznikowy Woj-Len)
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu

Przygotować dressing.
Miód wymieszać z octem balsamicznym i energicznie mieszając - stopniowo dolewać olej/oliwę.
Upieczonego buraka pokroić w grubsze paseczki, a orzechy posiekać na większe kawałki.
Następnie na talerzu należy luźno rozsypać liście sałaty, a na niej ułożyć buraki.
Całość posypać kiełkami, orzechami i obficie skropić uprzednio przygotowanym dressingiem.
Sałatkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.