wtorek, 21 listopada 2017

Roladki schabowe z pastą pomidorowa baziółka (obiad w 15 minut)








 Czasami nie pozostaje mi nic innego jak ekspresowy obiad!
Mogłabym pójść na łatwiznę i usmażyć kotlety schabowe, ale nawet nie mając czasu - lubię podać "coś innego".
Już Wam wspominałam o uroczych słoiczkach od Małe Szczęścia, więc ponownie udowadniam, że są przeeepyszne.
Tym razem sięgnęłam po pastę na bazie pomidorów z nutą bazylii, która wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem, ale w roladkach także jest wyśmienita.
Sprawiła, że były one szybkie w przygotowaniu oraz naprawdę zachwycające w smaku!
Polecam!

5-6 plastrów schabu
sól, pieprz
Panierka:
1 jajko
mąka pszenna
bułka tarta
Ponadto:
olej do smażenia (u mnie słonecznikowy Woj-Len)

  Każdy plaster schabu należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko) i oprószyć solą z pieprzem.
Następnie wszystkie kotlety osobno posmarować pastą i ostrożnie zrolować.
Tak przygotowane roladki dokładnie obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
(Powinny być zarumienione.)