środa, 22 listopada 2017

Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i miodem




Przepis autorski (mój).
To jedne z moich ulubionych placków.
Zresztą moja rodzina i znajomi też je uwielbiają i bywa, że czasami zamiast ciasta proszą o placuszki...
Cóż, są naprawdę przeeepyszne, takie delikatne i puszyste, a podane z miodem rozpływają się w ustach...
Zresztą co ja będę tu dużo pisać - sami spróbujcie!
Polecam!

(około 10 sztuk)
2 szklanki płatków kukurydzianych (1 szklanka = 250 ml; u mnie Corn Flakes Klasyczne Lubella)
1 jajko
200g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Dodatkowo: 
miód
Ponadto:
olej do smażenia

 Jogurt połączyć z jajkiem, a następnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
Na końcu wmieszać płatki kukurydziane tak, aby wszystkie były dokładnie pokryte ciastem.
Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
(Na zimno również świetnie smakują.)

Uwaga: 
Placki najlepiej smażyć od razu po wykonaniu masy - będą delikatniejsze.



 #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes