czwartek, 30 listopada 2017

Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i cebulą






 Przepis autorski (mój).
Uwielbiam placki z płatkami kukurydzianymi, zresztą moja rodzina i znajomi również.
Nie żebyśmy byli ich wielbicielami, bo płatki w ogóle nie są wyczuwalne, ale po prostu ta puszystość i smak placka...
Na blogu znajdziecie mnóstwo ich wersji, ponieważ są tak pyszne, że w moim domu często bywają na śniadanie, kolację czy też na (nie) zwykłą przekąskę.
Niedawno prezentowałam placuszki na słodko - z miodem, a tym razem przedstawiam prostą wersję wytrawną - z cebulą.
Zapewniam, że znikają ekspresowo!
Wystarczy ulubiony sos, ketchup, świeże warzywa lub... zresztą solo również są rewelacyjne!
Koniecznie spróbujcie!

(około 13 sztuk)
2 szklanki płatków kukurydzianych (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
200g gęstego jogurtu naturalnego
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
3/4 łyżeczki soli (według smaku)
Dodatkowo: 
1 cebula
olej do smażenia
Ponadto:
ketchup do podania (polecam Kotlin, ja wybieram łagodny, a Wy?)

 Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
 Jogurt połączyć z jajkiem, a następnie wymieszać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia.
Na końcu wmieszać cebulę oraz płatki kukurydziane tak, aby wszystkie były dokładnie pokryte ciastem.
Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
(Na zimno również świetnie smakują.)

Uwaga: 
Placki najlepiej smażyć od razu po wykonaniu masy - będą delikatniejsze.



 #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen