czwartek, 16 listopada 2017

Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi





Co prawda do świąt jest jeszcze sporo czasu, ale ja już tak mam, że ciasta typowo świąteczne robię kiedy mam na nie ochotę...
Zresztą latem nawet podawałam przepis na pierniki.
A tak przy okazji to jeśli kiedyś będziecie szukali przepisu na łatwy, pachnący i mięciutki piernik - przypomnijcie o tym wpisie!
Ciasto jest naprawdę rewelacyjne i ekspresowe w przygotowaniu, a dodatkowo długo zachowuje swoją świeżość!
Pyyychotka!

(Keksówka o długości około 35-40 cm)
Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
200g miodu (płynnego)
125g masła/margaryny
3 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany 18% (w miarę płaskich)
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki kakao (opcjonalnie)
Przełożenie:
2 słoiki dżemu/powideł śliwkowych (2 x 290g; może być dżem zmieszany z powidłami)
1 opakowanie galaretki (u mnie brzoskwiniowa)
Polewa (miękka):
120g czekolady (u mnie mleczna)
100 ml śmietanki 30%

Przygotować ciasto.
 Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Ciągle mieszając - dodawać po jednym żółtku i później stopniowo miód.
(Masa może wyglądać na zważoną, ale to normalne.)
Całość wymieszać z mąką przesianą z przyprawą do piernika, kakao oraz sodą oczyszczoną.
Następnie do masy wmieszać śmietanę, a na końcu w trzech turach białka ubite na sztywną pianę.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec przez około 50-60 minut w 170 stopniach do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 części.
Przygotować przełożenie.
Dżem i/lub powidła przełożyć do garnuszka i zagotować.
Całość zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z galaretką i delikatnie ostudzić (ale tak, aby masa mocno nie zastygła).
Gotowym przełożeniem posmarować piernikowe blaty.
Przygotować polewę.
Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę.
Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję
Gotową polewą posmarować wierzch oraz boki ciasta.

Inspiracja z blogu: Moje Wypieki.