sobota, 18 listopada 2017

Makaron z mięsem mielonym i pieczarkami




Jeśli szukacie pysznej i szybkiej propozycji na danie z makaronem to dobrze trafiliście!
Jest ono naprawdę ekspresowe w przygotowaniu i kusząco aromatyczne.
Jednym słowem... pyyychotka!
Koniecznie spróbujcie!

(około 3 porcje)
500g mięsa mielonego
150-200g pieczarek
1 cebula 2 ząbki czosnku
200 ml bulionu/wody
50 ml śmietanki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz naturalny
Dodatkowo:
makaron (u mnie 5 gniazd nitek)
Ponadto:
olej do smażenia

   Cebule z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać pieczarki uprzednio obrane, umyte oraz pokrojone w większą kostkę.
Po kilku minutach dołożyć mięso mielone, które mieszając doprowadzić do delikatnego obsmażenia.
Całość posypać przyprawami i następnie wlać wodę/bulion.
Po zredukowaniu się płynu dolać śmietankę i wmieszać koncentrat pomidorowy.
Wszystko razem dusić do momentu zgęstnienia sosu.
W międzyczasie ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania).
Gotowy makaron odcedzić i wymieszać z doprawioną zawartością patelni.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
 
Makaron podałam na talerzyku z Galerii Cuda Świata, przyprawy pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób.