wtorek, 7 listopada 2017

Kruche mini strudelki z suszonymi figami




 Jak po raz pierwszy ujrzałam te ciastka (klik) - od razu wiedziałam, że muszę je zrobić.
Długo z tym nie czekałam i miło zaskoczyłam się ich prostotą w przygotowaniu.
Jedynie czego żałowałam to to, że pomniejszyłam proporcje, ponieważ wszystkie ciasteczka zniknęły podczas jednego wieczoru.
To jedne z najlepszych kruchych ciastek jakie istnieją.
Naprawdę są przeeepyyyszneee i cudownie kusząco pachną, a samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach...
Uwielbiam ich smak oraz uroczy wygląd.
Koniecznie spróbujcie!

(około 20 sztuk)
Ciasto:
150 g mąki pszennej
85g masła/margaryny
50g cukru
25g miodu
2 żółtka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 szczypta cynamonu (solidna)
kilka kropel aromatu waniliowego
kilka kropel aromatu cytrynowego
kilka kropel aromatu pomarańczowego
Nadzienie:
200g suszonych fig (u mnie ze Zdrowy Market 24)
25g miodu
1 szczypta cynamonu (solidna)
 Opcjonalnie:
cukier puder do posypania ciastek

Przygotować ciasto.
Masło, cukier, miód, sól, aromaty i cynamon zmiksować do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
Dodać żółtka, a następnie ciągle mieszając (już na niskich obrotach miksera) - stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
(Ciasto powinno być miękkie i bardziej delikatniejsze niż na zwykłe ciastka, ale nie może się mocno kleić.)
Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
(Ja czasami zostawiam na całą noc.)
Po tym czasie podzielić je na 2 równe części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować na długie prostokąty o szerokości około 8 cm.
(1 część = 1 prostokąt. Ciasto może troszkę się lepić do wałka, więc polecam jego wałkowanie między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.)
Przygotować nadzienie.
Figi, miód i cynamon należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.
(Moje figi były mięciutkie, ale jeśli posiadacie twardsze - zalejcie je wrzątkiem i odstawcie na 10 minut.)
Masę figową podzielić na 2 części i zwilżonymi dłońmi uformować z nich długie wałki o długości prostokątów z ciasta.
Wałeczki umieścić na środku wzdłuż ciasta i delikatnie zwinąć w rulon.
Oba rulony ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złożeniem do dołu i lekko spłaszczyć.
Całość wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
(Dzięki temu ciastka bardziej zachowają swój kształt.)
Następnie oba wałki pokroić 5-6 centymetrowe kawałki.
Strudelki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w 180 stopniach.
(Powinny być delikatnie zarumienione.)
 Ciastka po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem i przechowywać na 2 sposoby: ułożone w misce bez przykrycia lub szczelnie zamknięte, ale wtedy staną się odrobinę miękkie.