piątek, 3 listopada 2017

Karkówka w marynacie ketchupowej pieczona w całości



Przepis autorski (mój).
Jeśli szukacie szybkiego i pysznego pomysłu na kawał karkówki to polecam, abyście spróbowali tej wersji.
Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i idealnie doprawione... pycha!
Poza tym doskonale sprawdzi się na obiad oraz na zimno - do kawałka chleba.
Koniecznie spróbujcie!

1 kg karkówki wieprzowej
Marynata:
5 łyżek ketchupu
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju
1 łyżka majeranku
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
sól, pieprz (według smaku)

Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Karkówkę umyć, osuszyć i następnie dokładnie pokryć (w misce) przygotowaną mieszanką.
Całość przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso przełożyć do blachy lub naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach do miękkości.
W trakcie pieczenia karkówkę obracać na drugą stronę i polewać wytwarzającym się sosem.
Po upieczeniu odczekać 15 minut i wtedy można ją kroić.
(Dzięki temu soki zostaną w mięsie i będzie ono soczyste.)

Majeranek, czosnek granulowany oraz inne przyprawy w niskich cenach możecie nabyć na stronie sklepu Swojski Wyrób.