niedziela, 26 listopada 2017

Domowy kisiel z suszonej czarnej porzeczki




Często robię domowe kisiele, a w sezonie obowiązkowo u mnie króluje wiśniowy - klik.
Chyba nie muszę pisać, że takie domowe nie mają sobie równych, gdyż oprócz pysznego smaku nie zawierają żadnych barwników, ani konserwantów.
Idealnie nadają się nawet dla tych najmniejszych dzieci i niemowląt - w zależności jakich owoców użyjemy.
Ze względu na jesienną aurę polecam czarną porzeczkę, która jest doskonałym źródłem witaminy C oraz wielką skarbnicą wielu witamin i minerałów.
Po za tym osobiście uwielbiam jej smak!
Koniecznie spróbujcie!

300 ml wody
1-2 łyżeczki cukru/miodu (lub wg smaku)
 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie)

250 ml wody należy zagotować z cukrem/miodem oraz mielonymi i całymi owocami czarnej porzeczki.
Całość gotować 2-3 minuty.
W reszcie zimnej wody dokładnie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i nie przerywając mieszania - powoli wlać do gotujących się owoców.
Kisiel zagotować i zdjąć z ognia.
Pysznie smakuje na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu.

Użyłam owoców Brodowski Owoce.
 Dodam, że można je również nabyć w sieci sklepów Carrefour.
Lista tu - klik.