niedziela, 19 listopada 2017

Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli konserwowej (bez mąki)






 Czy uwierzycie, że istnieje tort który nie pójdzie w boczki, a jego przygotowanie zajmuje kilka chwil?
 To naprawdę możliwe!
Ciasto na bazie fasoli jest przeeepyszne, takie czekoladowo-kokosowe, kuszące zapachem i wilgotne.
W ogóle nie czuć co jest w nim podstawowym składnikiem!
Fakt, prezentowany torcik przełożyłam klasyczną bitą śmietaną, która nie jest fit, ale Wy możecie użyć bitej śmietany z mleczka kokosowego.
Przepis znajdziecie tu - klik.
Całość w obu wersjach jest rewelacyjna - zarówno dla tych dbających o linię jak i osób wolących tradycyjne słodkości.
Moja rodzina i znajomi zajadają się takimi torcikami!
Pooolecam!

 (Tortownica o średnicy 20 cm)
Ciasto:
1 puszka białej fasoli konserwowej
2 jajka
100g jogurtu naturalnego
100g ksylitolu
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bita śmietana:
200 ml śmietanki 36%
Do dekoracji:

Przygotować ciasto.
Fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą.
Następnie tak przygotowaną fasolę z jajkami dokładnie zblendować na jednolitą masę.
Dodać jogurt, ksylitol, kakao oraz wiórki do pieczenia.
Całość zmiksować i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto przekroić na 2 części.
Przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę z cukrem ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wiórkami.
Ubitą śmietanką przełożyć ciasto i posmarować wierzch.
Całość posypać wiórkami kokosowymi oraz udekorować według uznania.

Użyłam wiórków kokosowych i ksylitolu Japar.