wtorek, 3 października 2017

Szybkie a'la leczo z białą kiełbasą



Planujecie swoje posiłki, czy zdarzają się Wam takie dni, że musicie przygotować szybki obiad z resztek składników znajdujących się w lodówce?
Właśnie tak powstało to a'la leczo - pod wpływem chwili i w pośpiechu.
Ale wiecie co?
To jeden z pyszniejszych pomysłów, który został nie raz powtórzony.
A dlaczego a'la leczo?
Cóż, potrawa różni się od oryginału, jest bardziej skromniejsza - chociażby z powodu braku świeżych pomidorów.
I dodatek marchewki, którą bardzo lubię w takich potrawach...
Jednakże zapewniam, iż całość smakuje rewelacyjnie.
Jako dodatek - polecam świeże pieczywo, ale bywa, że moje a'la leczo mieszam z makaronem.
Kto spróbuje?

3 białe kiełbaski parzone (spore)
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
 1 papryka żółta
1 marchewka (duża)
2 cebule
 1 słoiczek (180g) koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka majeranku (płaska)
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
papryka ostra (wg smaku)
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia

 Oczyszczoną paprykę należy pokroić w grubsze paski, a marchewkę w cienkie plasterki.
Warzywa przełożyć do garnka z niewielką ilością oleju i zacząć dusić - pod przykryciem na małym ogniu.
Obraną cebulę pokroić w piórka, lekko posolić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. 
 Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę, a następnie lekko zarumienić na patelni.
 Kiedy papryka z marchewką zmiękną - dodać cebulę z kiełbasą.
Wszystko razem poddusić przez kilka minut, wymieszać z koncentratem oraz z przyprawami.
(W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.)
Całość ponownie chwilę poddusić i doprawić do smaku.