poniedziałek, 30 października 2017

Sernik mocno kokosowy z dżemem









  Przepis autorski (mój).
  Sernik ten smakuje... obłędnie!
Jest niezwykle delikatny, kremowy i długo pozostaje świeży.  
Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko posiada kokosową nutę i idealnie łączy się z warstwą ulubionego dżemu.
Zapach podczas pieczenia tak kusi, że u mnie spora część ciasta czasami znika jeszcze na ciepło.
(Cóż, luuubię takie serniki prosto z piekarnika.)
Polecam!
Inny sernik kokosowy znajdziecie tu - klik.
Także jest przepyszny!

(Tortownica o średnicy minimum 28 cm)
Spód:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (160g; 1 szklanka = 250 ml)
1 szczypta soli
  150g masła/margaryny
  1/2 szklanki cukru (120g)
1 jajko
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu 
1 szklanka cukru 
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  4 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Wierzch bezowy:
2 białka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu (240g; u mnie truskawkowy)

Przygotować spód.
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
Spód podpiec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia.
Zimny równomiernie posmarować warstwą dżemu.
 Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki masy (oprócz mleczka) dokładnie połączyć i na końcu powoli wlać mleko kokosowe.
Całość ponownie wymieszać i przelać na spód z dżemem.
Sernik piec 10 minut w 240 stopniach, a następnie 90 minut w 150.
Przygotować kokosowy wierzch.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki kokosowe.
Bezę kokosową przełożyć na gorący sernik.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i podpiec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu (przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika) wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem udekorować.
(U mnie na wierzchu znalazły się małe beziki i wisienki kandyzowane.)

Użyłam wiórków kokosowych i wisienek kandyzowanych Japar.