wtorek, 10 października 2017

Pieczona gruszka z lodami i cynamonem





 Przyznam, że w moja zamrażarka zawsze jest zaopatrzona w pyszne lody.
Nieważne czy to lato czy zima... lody muszą być!
A że mamy smętną jesień to pomyślałam, że przyda się coś na poprawę humoru, coś co pysznie smakuje i cudownie pachnie...
Gruszka z lodami i aromatem cynamonu oraz kawałkami chrupiącego ciasteczka to doskonały pomysł.
Deser jest baaardzo prosty, ale zapewniam, że polubią go wszyscy - o ile lubią cynamon.
Koniecznie spróbujcie!
 
1 gruszka (najlepiej słodka i twarda)
sok z cytryny/limonki
2 gałki lodów (polecam Bracia Koral - Lody Jak Dawniej)
 2 herbatniki (u mnie Cukry Nyskie)
cynamon

Gruszkę należy umyć, przekroić na pół i ze środka wydrążyć gniazda nasienne.
Następnie owoc złożyć i szczelnie owinąć folią aluminiową.
 Piec do miękkości - przez kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni.
(Czas pieczenia zależy od naszych preferencji, ja lubię lekko twarde oraz od gatunku i wielkości gruszki.)
Po tym czasie kawałki gruszki ułożyć na talerzyku, skropić odrobiną soku z cytryny/limonki, a wydrążone środki wypełnić lodami.
Całość posypać cynamonem i udekorować herbatnikami.