sobota, 21 października 2017

Pappardelle z kurczakiem o nucie truflowej w sosie dyniowym (ekskluzywne danie w 15 minut)






Przepis autorski (mój).
Czy można zjeść pyszny obiad przygotowany w zaledwie 15 minut?
Oczywiście, że tak i przyznam, że nawet w wersji nieco luksusowej, czyli z ekskluzywnych  składników o dobrej jakości.
Warto zrobić sobie taką ekspresową ucztę!
Prezentowane danie jest naprawdę rewelacyjne i doskonale nadaje się na jesienne dni, ale i nie tylko.
Ależ ono kusi swym niepowtarzalnym aromatem...
Polecam!

1 pierś z kurczaka (podwójna)
papryka słodka
sól, pieprz
Dodatkowo:
Opcjonalnie:
natka pietruszki do posypania

Umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z odrobiną soli, pieprzu oraz słodkiej papryki. 
Mięso podsmażyć na maśle truflowym - do momentu aż będzie delikatnie rumiane.
W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron - powinien być al dente.
Do kurczaka dodać krem dyniowy oraz kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu.
Całość wymieszać.

Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem z kurczakiem i posypać posiekaną natką pietruszki.
(Makaron można również wmieszać do sosu.)

Składniki do potrawy możecie nabyć w sklepie Smaki Południa.