piątek, 13 października 2017

Orkiszanka nocna z chia i powidłami śliwkowymi




Owsiankę można przygotować na mnóstwo sposobów...
Dzięki temu można jeść ją codziennie i nigdy się nie znudzi!
Ważne, aby została przyrządzona z takimi dodatkami, które każdy z nas najbardziej lubi.
Tu płatki owsiane zastąpiłam orkiszowymi, więc stąd ta nazwa - orkiszanka.
Zresztą już o tym wspominałam - klik.
To idealna propozycja na poranny posiłek, który dostarczy energii na resztę dnia.
 Dodam, że nasiona chia zawierają antyoksydanty, minerały i witaminy, które pozwalają zachować siły witalne i sprawność organizmu.
 Zerknijcie też dlaczego warto płatki przygotowywać wieczorem - klik.
Polecam!

(1 porcja)
50g płatków orkiszowych (nie błyskawicznych!)
250 ml mleka (*)
4g/1 łyżka chia (u mnie Witpak)
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
powidła śliwkowe (polecam Krokus)
Opcjonalnie:
1 śliwka d dekoracji

Wieczorem do miseczki wsypać płatki.
Płatki zalać mlekiem, dodać miód, nasiona chia i dokładnie wymieszać. 
Całość przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.
(Niekoniecznie do lodówki.)
Rano płatki przemieszać i opcjonalnie podgrzać, ale nie gotować.
Podawać z powidłami śliwkowymi i opcjonalnie ze świeżymi owocami.

(*) Można użyć wody, ale ze względu na smak zalecam jogurt, mleko roślinne bądź zwierzęce.
 Podana ilość jest dostosowana do owsianki niezbyt gęstej, więc jeśli wolicie gęstszą/rzadszą - dolejcie mniej/więcej płynu.