wtorek, 24 października 2017

Muffiny kakaowe z kostką białej czekolady






Muffinki smakują rewelacyjnie, a przy okazji są szybkie w przygotowaniu i zawsze ładnie wyrastają!
U mnie część znika jeszcze na ciepło, gdy biała czekolada jest jeszcze delikatnie rozpuszczona.
Mięciutkie, kusząco pachnące... zresztą co ja będę więcej pasać...
Koniecznie spróbujcie!

(około 6 sztuk)
  1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
2 łyżki kakao
1 jajko
  1/2 szklanki mleka
  1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
6 kostek białej czekolady (u mnie z truskawkami - do nabycia w eSłoneczku)
cukier puder do posypania (można zrobić lukier lub polewę czekoladową)

W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi. 
(Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta, a następnie po 1 kostce białej czekolady.
Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Udekorować wg uznania.
(Posypałam cukrem pudrem.)