wtorek, 17 października 2017

Kruche kuleczki pistacjowe


 Przepis autorski (mój). 
Chyba każdy lubi pistacje i wie, że 30g orzeszków to niewiele.
Dlatego zrobiłam z nich ciasteczka, które wystarczą na dłużej niż garstka pistacji.
Są przeeepyszne i takie mocno pistacjowe.
Smakują naprawdę rewelacyjnie.
Kiedyś podobne kuleczki robiłam z orzeszkami ziemnymi
Koniecznie spróbujcie!
 
 (około 40 sztuk)
60g miękkiego masła
40g cukru (u mnie ksylitol)
1 jajko
125-130g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30g zmielonych pistacji solonych


Masło z cukrem utrzeć na puch.
Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i po rozmieszaniu pistacje.
Z ciasta uformować niewielkie kuleczki o wielkości orzecha laskowego.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Ksylitol oraz pistacje pochodzą od Radix-Bis - producenta naturalnej żywności.