środa, 4 października 2017

Koktajl kokosowo-bananowy z zsiadłym mlekiem



Przepis autorski (mój).
Taki koktajl to nie tylko doskonałe źródło energii i przeeepyszny smak, ale również rewelacyjne zabezpieczenie naszego organizmu przed przeziębieniem.
Oprócz tego pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i po prostu zawiera mnóstwo cennych składników!
Banan jest naturalnym probiotykiem, który też chroni jelita i dzięki sporej zawartości potasu - reguluje ciśnienie krwi.
Zsiadłe mleko zapobiega chorobie wrzodowej i chroni przed zapaleniem żołądka, a zawarte w nim pożyteczne mikroby zapobiegają biegunkom, wzdęciom oraz zaparciom. 
Polecane są przede wszystkim podczas antybiotykoterapii, która niszczy pożyteczną florę bakteryjną jelit. 
Konsekwencją tego jest osłabienie odporności.
Natomiast mus kokosowy jest smacznym źródłem m. in. błonnika, potasu, magnezu, żelaza oraz witaminy D i K.
 Czym się różni od oleju kokosowego?
Ma bardziej zwartą konsystencję i jest produktem gotowym do spożycia w formie kremu.
Świetnie sprawdza się też jako zamiennik masła do smarowania pieczywa. 
Po za tym doskonale podkreśla smak przeróżnych deserów, koktajli, owsianek, ciast, ciasteczek, czy naleśników.
Kto się skusi na porcyjkę zdrowia?

(1 porcja)
200 ml zsiadłego mleka
1 banan
1 łyżka musu kokosowego (Foods by Ann)
1 łyżka wiórków kokosowych

Wszystkie składniki należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Całość przelać do szklanki.
Koktajl opcjonalnie podawać posypany dodatkową porcją wiórków kokosowych.