sobota, 28 października 2017

Kakao na mleku z cynamonem




Pamiętam smak "kakałka" z dzieciństwa...
Pewnie większość z Was ma z nim również miłe skojarzenia...
Pogoda za oknem nie należy do najcieplejszych, a z dnia na dzień będzie zimniej i zimniej, więc przyda się jakiś rozgrzewający napój, który rewelacyjnie smakuje o każdej porze dnia.
Zgadzacie się ze mną?
Dlatego proponuję zwykłe kakao wzbogacone dodatkiem cynamonu.
Pychota!
Jedni robią je na wodzie, lecz ja preferuję mleko.
A Wy jakie lubicie najbardziej?

(1 porcja)
250 ml mleka
2-3 łyżeczki gorzkiego kakao (u mnie z eSłoneczka)
2 łyżeczki cukru (lub wg uznania)
1/3 łyżeczki cynamonu

Kakao z cukrem i cynamonem należy wymieszać w niewielkiej ilości mleka (*).
Resztę mleka podgrzać, a następnie dodać do niego mieszankę z kakao.
Całość dokładnie połączyć i zagotować.

(*) Kakao połączone z cukrem i cynamonem można wymieszać z ciepłym mlekiem, a następnie zagotować - nie przerywając mieszania.
Inni również kakao zalewają gorącym mlekiem, lecz pierwszy sposób jest gwarancją na uniknięcie grudek.