czwartek, 19 października 2017

Egzotyczna zupa krem z marchewki na ostro







Przepis autorski (mój).
Zupa ta idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, gdyż wspaniale syci oraz rozgrzewa.
Słodycz marchewki doskonale przełamuje ostre chili oraz orientalny smak mleczka kokosowego.
Jest przygotowana na wzór tajlandzkich klimatów, lecz z racji, że nie przepadam za imbirem w daniach wytrawnych - pominęłam go.
Całość smakuje rewelacyjnie, tak egzotycznie i... ostro.
Koniecznie spróbujcie!

 1 kg marchewki
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki masła
1 litr bulionu warzywnego/drobiowego
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
sos Sriarcha (wg smaku)
sos sojowy (zamiast soli; może być sos rybny jeśli lubicie)
Dodatkowo:
świeża kolendra
sok z limonki
Opcjonalnie:
sezam i drobno zmielone płatki chili do posypania

 Cebulę drobno posiekać i podsmażyć w garnku na roztopionym maśle.
Dodać kawałki czosnku i pokrojoną w plasterki marchewkę.
Warzywa smażyć (co chwilę mieszając) przez około 8-10 minut, a następnie wlać do nich bulion oraz dodać odrobinę sosu sojowego.
Całość gotować do momentu - aż marchewka będzie całkowicie miękka.
Zupę zblendować na jednolity krem i stopniowo połączyć z mleczkiem kokosowym oraz na końcu z pastą curry i sosem Sriracha.
(Jeśli jest za gęsta - dolejcie odrobinę bulionu lub wody.)
Gotową zupę opcjonalnie doprawić i delikatnie podgrzać.
(Zupy nie zagotowywać, ponieważ mleko kokosowe straci swój niepowtarzalny aromat.)
Podawać delikatnie skropioną sokiem z limonki i posypaną świeżą kolendrą oraz sezamem i płatkami chili.

 #HouseOfAsia #TajlandiaChallenge