piątek, 20 października 2017

Dwukolorowa wegańska czekolada kokosowa z pistacjami




Na blogu już jest przepis na wegańską czekoladę z oleju kokosowego - klik, jak też jej zupełnie inne wersje - klik, klik.
Przyznam, że uwielbiam swoje domowe czekolady, więc dla przypomnienia postanowiłam zaprezentować dwukolorową czekoladę z dodatkiem pistacji, która jest doskonałym dowodem na to, że nie wszystkie słodycze są "złe".
Jest pyszna, bezglutenowa i nie zawiera białego cukru.
Czekolada nadaje się dla diabetyków - wystarczy użyć syropu z agawy.
Pistacje mają niski indeks glikemiczny - 15. 
Osobiście jednocześnie robię dwie spooore czekolady (znikają migiem), ale Wy możecie zmniejszyć proporcje na własne potrzeby.
Koniecznie spróbujcie!

(U mnie wchodzą 2 duże czekolady o wymiarach 16 x 23 cm)
Warstwa ciemna:
3/4 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego (mierzyłam po rozpuszczeniu; u mnie Woj-Len)
1/4 szklanki kakao
2-3 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
30g pistacji (już obranych, użyłam niesolonych Helio)
30g wiórków kokosowych
Warstwa jasna:
3/4 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego (mierzyłam po rozpuszczeniu; u mnie Woj-Len)
2-3 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
30g pistacji (już obranych, użyłam niesolonych Helio)
  30g wiórków kokosowych

Przygotować warstwę ciemną.
Olej kokosowy rozpuścić w rondelku.
Dodać kakao, miód (lub jeden z syropów).
Całość mieszać do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Na końcu wsypać wiórki kokosowe oraz pistacje.
Czekoladową masę przelać do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i wstawić do lodówki - aż czekolada zrobi się twarda.
Zgodnie z powyższym opisem przygotować jasną warstwę - tylko bez kakao.
Jasną czekoladę ostudzić i przelać na ciemną.
Całość ponownie schłodzić.