czwartek, 5 października 2017

Corn dogi (parówki w cieście kukurydzianym w stylu amerykańskim)





Corn dogi to popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym.
Są smażone w gorącym oleju i najczęściej podawane na długim patyku, choć bez niego także.
Idealnie nadają się na przekąskę czy szybki obiad.
Możecie je podać z zestawem surówek lub ulubionym sosem.
Taki fast food nie jest zdrowy, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką pyyyyszną kiełbaskę.
Polecam!

7 parówek (u mnie z szynki Henryka Kani)
Ciasto:
80g mąki pszennej
80g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 szczypta pieprzu (solidna)
1 jajko
około 160 ml mleka
Ponadto:
 mąka pszenna do obtoczenia parówek
olej do głębokiego smażenia

Obie mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz pieprz połączyć ze sobą - najlepiej w wysokim naczyniu.
Wbić jajko i mieszając należy stopniowo dolewać mleko.
Ciasto wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
(Powinno być gęste, ale lejące się.)
Parówki (dodatkowo przecięłam je na pół) nadziać na patyczki do szaszłyków, obtoczyć w mące i następnie dokładnie w przygotowanym cieście.
Nadmiar ciasta delikatnie strząchnąć.
Kiełbaski smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju - przez około 3 minut, do momentu aż będą zarumienione.
Całość odsączyć na ręczniku kuchennym.