poniedziałek, 16 października 2017

Corn Dog Muffins (kukurydziane muffinki z parówką)




Pamiętacie mój przepis na klasyczne Corn dogi - klik?
Niektórzy z niego nie skorzystają ze względu na smażenie w głębokim tłuszczu, prawda?
Dlatego ich świetną i równie pyszną alternatywą są Corn Dog Muffins.
(Przepis z niewielkimi modyfikacjami stąd - klik)
To malutkie (możecie robić większe) kukurydziane muffinki z parówką, które nie wymagają wielkich umiejętności, ani zbyt wiele czasu do ich przygotowania.
 Doskonałe sprawdzą się na śniadanie, kolację - czy też jako zwykła przekąska, na ciepło, zimno i po odgrzaniu w kuchence mikrofalowej!
Wystarczy odrobina ulubionego sosu (mi wystarczy ketchup - polecam Ketchupik Kielecki) i każdy głód zaspokojony, ponieważ muffinki są bardzo syte.
Polecam!

(około 18 mini muffinek)
1/4 szklanki rozpuszczonego masła/margaryny (1 szklanka = 250 ml)
2 łyżki cukru (w oryginale sporo więcej)
1 jajko
1/2 szklanki maślanki (u mnie mleko)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
2-3 parówki (w zależności od ich wielkości)

W pierwszej misce wymieszać rozpuszczone i ostudzone, masło, cukier, jajko oraz mleko, w drugiej obie mąki, sodę i sól.
Suche składniki połączyć z mokrymi. 
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wysmarować masłem i obsypać mąką, a następnie wypełnić ciastem - do 3/4 wysokości wgłębień.
  Parówki pociąć na taką wielkość, aby wystawały ponad surowe ciasto, mniej więcej na wysokość formy i umieścić na środku każdej babeczki.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-15 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 170 stopni.
Podawać na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.