poniedziałek, 2 października 2017

Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami





 Nie od dziś wiadomo, że czekolada idealnie komponuje się z wiśniami, więc kiedyś korzystając ze starych zapisków - zmodyfikowałam jeden z przepisów i upiekłam pyszne ciasto.
Do dziś gości na moim stole!
To takie jakby brownie z sernikiem, którego smak podkreślają wiśnie.
Pyszności!
Koniecznie spróbujcie!

(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
 Ciasto czekoladowe:
100g czekolady gorzkiej
120g masła
50g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
150 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Masa serowa:
150g gramów zmielonego twarogu
50g cukru 
1 jajko
Ponadto:
około 250g wiśni (u mnie deserowe w syropie - Rolnik; mogą być też wiśnie świeże, mrożone, z kompotu, czy z likieru)

 Przygotować ciasto czekoladowe.
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem umieścić w niewielkim rondelku.
Całość rozpuścić (nie zagotować!) i pozostawić do ostudzenia.
W międzyczasie należy utrzeć jajka z cukrami i szczyptą soli.
 Do masy jajecznej dodać roztopioną czekoladę, a po wymieszaniu - mąkę oraz proszek do pieczenia.
Przygotować masę serową.
Ser dokładnie wymieszać z cukrem i jajkiem - do uzyskania jednolitej konsystencji.
Całość.
Formę wysmarować masłem i obsypać mąką.
 Na jej spodzie równomiernie rozsmarować połowę ciasta czekoladowego, następnie masę serową oraz ułożyć odsączone wiśnie.
Na końcu wyłożyć resztę ciasta czekoladowego.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40-45 minut w 180 stopniach.