sobota, 9 września 2017

Wafle ze śmietanką do kawy i powidłami





Bardzo dawno temu usłyszałam o waflach z masą ze śmietanką do kawy...
Koniecznie musiałam sprawdzić jak smakują, ponieważ uwielbiam domowe wafle, zresztą mój mąż także!
I co?
Pierwsza partia rozeszła się szybciej niż myślałam, dlatego do dziś często robię taką ich wersję.
Poza pysznym, delikatnym smakiem są też tanie w porównanie z opcją z mlekiem w proszku.
Masa jest dość słodka i nie wystarcza do posmarowania wszystkich wafli, więc całość idealnie komponuje się z kwaśnym dżemem bądź konfiturą.
Zdecydowanie polecam!
Zobaczcie też przepis na domowe wafle z kremem czekoladowo-maślanym - klik.

1 paczka wafli tortowych (5 sztuk)
Masa:
125g masła
1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki kwaśniej śmietany
 Dodatkowo:
1 słoiczek gęstych i kwaskowatych powideł lub dżemu (u mnie powidła śliwkowe bez cukru)

 Przygotować masę.
Cukier, masło oraz śmietanę należy zagotować i pozostawić do ostudzenia. 
Następnie masę połączyć ze śmietanką do kawy i dokładnie zmiksować lub użyć blendera, aby uniknąć grudek. 
 Wafle naprzemiennie posmarować masą, jedną warstwę powidłami/dżemem i złożone obwinąć folią aluminiową lub spożywczą.
Całość włożyć do lodówki i obciążyć jakimś ciężkim przedmiotem.
Po schłodzeniu pokroić według uznania.

Wafle oraz śmietankę do kawy/zabielacz, które użyłam możecie nabyć na stronie Zdrowy Market 24.