niedziela, 24 września 2017

Termos/dzbanek Caffe Accent marki Sagaform - recenzja + kilka rad


 Mamy początek jesieni i niestety robi się coraz chłodniej...
Mój mąż, jak co roku będzie do pracy brał w termosie ciepłą herbatę.
Stary już nie nadawał się do użytku, więc zaopatrzyliśmy się w nowy - Caffe Accent marki Sagaform.
Zapewne przyda się nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale również i latem - chociażby podczas wycieczek, aby mieć ciepłą i aromatyczną kawę czy dobrze schłodzony napój.


Termos/dzbanek wygląda bardzo elegancko, więc swobodnie może stać w kuchni "na widoku".
Został zaprojektowany przez Gustava Halléna, który zdobył główną nagrodę na festiwalu designu Formex 2014 oraz Red Dot Design Award 2016. 
Jury doceniło wyjątkowość formy oraz ergonomiczne rozwiązania, które umożliwiają wygodne użytkowanie.



Termosy/dzbanki Caffe Accent posiadają wyraziste kolory i charakterystyczny kształt
Ja akurat posiadam czarny, ale na stronie sklepu Tarka i Miarka są do nabycia inne gamy kolorystyczne.
 
 
 Jego plastikowa obudowa skrywa specjalny szklany wkład, który posiada znakomite właściwości termoizolacyjne. 
Dzięki temu przechowywane wewnątrz napoje na długo zachowują właściwą temperaturę (nawet do 6 godzin), a dzbanek nie nagrzewa się. 


Wyposażony jest w wyprofilowany dzióbek, zabezpieczający przed kapaniem oraz w solidny, gumowany uchwyt, który jest bardzo poręczny.
 

 
 
 Do kompletu dołączono również dwa plastikowe korki: w kolorze czarnym i zielonym.
 
 
Dodam jeszcze, że dzbanek jest o pojemności 1 litra i mierzy 31 cm wysokości.
 (Ciekawostka: czym mniejszą pojemność ma termos - tym słabiej trzyma temperaturę płynu.)
Jest też lekki, więc chociażby podczas wędrówek nie musimy dźwigać dodatkowego balastu.


Dla mnie ten dzbanek/termos jest rewelacyjny i spełnia wszystkie moje oczekiwania.
Oprócz estetycznego i solidnego wykonania jest bardzo wygodny w użyciu i co najważniejsze - dłuuugo utrzymuje ciepło lub efekt chłodzenia!

Polecam i zapraszam na stronę sklepu Tarka i Miarka.


A na końcu kilka rad:

    - Około 3-4 minuty przed wlaniem właściwego gorącego napoju warto napełnić termos wrzątkiem.
Dzięki temu nasz napój dłużej pozostanie cieplejszy.
  - W przypadku napojów zimnych - należy wlać wodę z lodem. 
 - Po każdym użyciu termos należy dokładnie umyć, wyparzyć i osuszyć.
- Długo nieużywany termos powinien być przechowywany otwarty.