środa, 6 września 2017

Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą





Ciasto jest przepyszne i proste w przygotowaniu.
Idealnie łączy w sobie słodycz mleka i bezy z kwaskowatą nutą cytryny.
Całość wprost rozpływa się w ustach...
Koniecznie spróbujcie!

(U mnie forma serce o wymiarach 23 x 23 cm)
Spód:
200g herbatników
80g masła
Masa:
300g mleka zagęszczonego słodzonego
100 ml soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytrynowej
2 żółtka
 Beza:
2 białka 
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotować spód.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno formy (*).
  Całość schłodzić w lodówce - przez około 30 minut.
Przygotować masę.
 W misce umieścić mleko zagęszczone, sok i skórkę z cytryny oraz żółtka.
Całość mieszać do momentu zgęstnienia masy.
(Potrwa to kilka minut.)
Masę przelać na herbatnikowy spód.
Przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec - miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny.
(Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
Bezę równomiernie rozsmarować na masie cytrynowej.
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Beza powinna być zarumieniona.)
Kroić po ostudzeniu.

(*) Cudowna forma, prawda?
Jest ceramiczna i posiada piękny, kwiatowy motyw w stylu vintage.
Możecie ją nabyć na stronie sklepu Fartuszek - klik.
Cena?
Fakt, nie jest zbyt niska, ale za jakość i styl warto zapłacić.
Kiedyś używałam najzwyklejszych foremek i nie chcę nawet myśleć ile wydawałam na ich częstą wymianę...
Jeśli lubicie zabawę z wypiekami - zauroczycie się tą formą tak jak i ja!
Jest piękna..., na początku szkoda było mi jej używać, więc służyła za ozdobną salaterkę, później...
Uwielbiam w niej piec!
Równomiernie przewodzi ciepło, nie przypala i jest łatwa do utrzymania w czystości.
Polecam!