piątek, 29 września 2017

Sushi maki z papryką i paluszkami surimi (sushi dla początkujących)





 Kiedyś uważałam, że zrobienie sushi to trudne i czasochłonne zajęcie, więc chęci do tego zbierałam... z pół roku jak nie dłużej. 
I uwierzcie "nie taki diabeł straszny, jak go malują"!
Dobre sushi sporo kosztuje, a te z hipermarketu... czy to w ogóle sushi?
Może źle trafiłam, ale kilkakrotnie udało mi się spróbować twardego ryżu i nieświeżych dodatków.
Co prawda produkty do sushi także kosztują, ale są bardzo wydajne, więc zabawa w domowym zaciszu jest opłacalna.
Poniżej przedstawiam Wam bardzo prosty sposób na sushi maki, jeden z najpopularniejszym rodzajów sushi.
To bardzo prosta wersja z niezbyt skomplikowanymi składnikami, którą możecie zmodyfikować.
Jestem ciekawa czy lubicie i robicie sushi?
A może kogoś zainspirował mój wpis?

Zaprawa do ryżu (*):
2-3 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
 Nadzienie:
serek śmietankowy (u mnie z wędzonym łososiem)
paluszki surimi
papryka czerwona
papryka żółta
Dodatkowo:

 Przygotować ryż.
Ryż należy dokładnie umyć - pocierając ziarna palcami i kilkakrotnie zmieniając wodę, a następnie umieścić w garnku ze szczelną pokrywką.
Ryż zalać zimną wodą (w proporcji 1:1,2) i odstawić na 25 minut.
Po tym czasie doprowadzić go do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut.
Całość pozostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut i przełożyć do drewnianej miski (nie metalowej!).
 Przygotować zaprawę.
Wszystkie składniki połączyć w niewielkim garnku i podgrzewać do momentu aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą. 
(Nie doprowadzić do zagotowania się zalewy!)
Wystudzoną zaprawę wymieszać (drewnianą łyżką) z ciepłym ryżem. 
Miskę przykryć mokrą ściereczką kuchenną (namoczoną wodą), aby ryż nie wysechł i pozostawić do ostudzenia.
Zwijanie.
Zwilżony płat alg morskich należy umieścić na bambusowej macie.
Na nori ułożyć warstwę ryżu, cieniutko posmarować ją serkiem śmietankowym (można wasabi) i ciasno w jednej linii ułożyć paluszki surimi oraz obok - paski papryki.
Używając maty, sushi zwinąć w roladkę - lekko dociskając tak, aby skleić końce alg.
Następnie matę rozwinąć, a roladkę bardzo ostrym nożem pokroić w krążki o grubości około 1,5 cm.
Gotowe sushi ułożyć na deseczce/talerzu, udekorować i podawać z sosem sojowym, pastą wasabi oraz imbirem marynowanym.
(Imbir spożywać pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi, aby oczyścić swoje kubki smakowe.)

(*) Można użyć gotowej zaprawy - klik.

Do sushi polecam produkty Wesoil.
Jeśli macie problem ze zwijaniem roladek za pomocą maty - polecam specjalną foremkę, np. taką - klik.