sobota, 2 września 2017

Śniadaniowe mini muffinki jajeczne z cukinią, szynką i żółtym serem (bez mąki)









Przepis autorski (mój).
Wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale dużo osób o tym zapomina...
Może to z braku czasu, apetytu...
Dlatego dla wszystkich proponuję pyszne mini muffinki, które są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
W zasadzie możecie je nadziać Waszymi ulubionymi składnikami, ale z pewnością ładnie podane (*) zyskają na atrakcyjności.
Polecam!

(około 10 małych babeczek)
3 jajka
1/4 łyżeczki curry
sól, pieprz
Dodatkowo:
100g szynki
100g cukinii
50g żółtego sera
Ponadto:
masło/olej do wysmarowania formy

Szynkę z cukinią (młodą ze skórką, starszą obrać) pokroić w małą kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Formę do muffinek wysmarować masłem/olejem (silikonowych foremek nie należy natłuszczać) i w około 10 wgłębień kolejno umieścić po odrobinie szynki, cukinii oraz startego sera.
Białka należy ubić na sztywną pianę i stopniowo połączyć z żółtkami.
Masę doprawić do smaku i następnie zalać nią wcześniej przygotowane składniki.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec do 20 minut w 190 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)

(*) Tą piękną tackę oraz porcelanową cukiernicę z mlecznikiem posiadam ze strony www.fartuszek.com.pl.
Prawda, że są piękne?
Uwielbiam ten zestaw!