czwartek, 21 września 2017

Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką



 Rzadko robię rolady biszkoptowe, bo pomimo, że swoją pierwszą zrobiłam w wieku kilkunastu lat - to nadal mam obawy, że nie wyjdzie mi zamierzany efekt.
A tak naprawdę to baaardzo proste i szybkie ciasta, więc jeżeli także boicie się zabawy z nimi - uwierzcie... nie ma czego!
I koniecznie zróbcie roladę jabłkową.
Jest bardzo smaczna i zawsze się udaje. 
Przepis mój możecie znaleźć w dodatku z ciastami w piśmie "Chwila dla Ciebie" nr 37/2017.

Biszkopt o wymiarach 26 x 34 cm:
3 jajka
50g/3,5 łyżki cukru
35g/3,5 łyżki mąki pszennej
25g/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Dodatkowo:
1 galaretka cytrynowa/agrestowa (u mnie Emix)
4 jabłka 
cukier do smaku (opcjonalnie)
Ponadto:
masło do wysmarowania formy
cukier puder (lub waniliowy) do oprószenia ściereczki


Przygotować biszkopt.
 Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Blachę (o wymiarach 26 x 34 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać masę biszkoptową.
Piec około 8 minut w temperaturze 190 stopni.
Ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć cukrem pudrem (lub cukrem waniliowym).
Położyć na nią upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry).

Następnie szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia.
(Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony mógłby popękać.)

 W międzyczasie przygotować nadzienie.
Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach; ja często mieszam) i przełożyć na patelnię lub malutkiego garnuszka.
Dodać cukier, przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną.
Następnie wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać.
Ciasto delikatnie rozwinąć, wyłożyć na nie ciepłe jabłka i zwinąć z taki sam sposób jak było zwinięte z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku. 
Całość owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
Roladę podawać obsypaną pudrem lub udekorować dowolną polewą.