piątek, 15 września 2017

Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej z czosnkiem




 Tak przyrządzony kurczak jest po prostu rewelacyjny i kusi zapieczoną skórką z czosnkowym aromatem.
Mięso jest soczyste, miękkie i posiada lekko słodkawą nutą.
Koniecznie spróbujcie!

4 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części; około 1,2 kg)
papryka słodka w proszku
sól, pieprz
Marynata:
2 łyżki miodu
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka oleju (u mnie słonecznikowy Woj-Len)
Dodatkowo:
3 ząbki czosnku

Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami.
Miód wymieszać z ketchupem oraz miodem i następnie powstałą marynatą dokładnie pokryć mięso.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do miękkości - w 180 stopniach.
5-10 minut przed końcem pieczenia mięso odkryć i na każdym kawałku ułożyć 1-2 plasterki czosnku.